Moderaterna är ett av de största svenska riksdagspartierna och brukar traditionellt räknas som det mest inflytelserika högerpartiet i svensk politik. Med anor tillbaka till 1800-talet har Moderaterna varit en stark högerröst i den politiska diskursen under en mycket lång tid och många berömda politiker och statsmän har varit verksamma inom partiet. I dag sitter Moderaterna, tillsammans med andra partier, i en regeringsställning och partiets ledare Fredrik Reinfeldt är också statsminister. Under 1900-talet, som präglades av starka socialdemokratiska vindar i Sverige, var Moderaterna det parti som utmanade från höger, och under perioden hade man också regeringsmakten. Ett exempel på det är Carl Bildts tid som statsminister i början av 1990-talet, som dock bara varade i tre år innan Socialdemokraterna återtog styret.

 

Moderaterna har sina rötter i liberala grupperingar som i början av 1900-talet styrde Sverige under statsminister Karl Staaff. En central skiljefråga inom den moderata ideologin har traditionellt varit den mellan liberalism och konservatism. Moderaterna själva kallar sin politik för en blandning av de två – och inom partiet ryms politiker i båda lägren. Även om liberalismen och konservatismen har visat sig förenligt i många frågor – särskilt de ekonomiska – har det också lett till meningsskiljaktigheter, som i frågan om Sverige ska ha en monarki eller republik. Medan vissa menar att konflikten mellan konservativa och liberala har splittrat partiet hävdar andra att det leder till en vitaliserad politisk diskussion.

 

Det nuvarande namnet har Moderaterna bara haft sedan 1969. Dessförinnan kallade de sig för Högerpartiet eller Högerns riksorganisation. Det var Yngve Holmberg, partiledare under 1960- och -70-talet, som var ledare när namnbytet genomfördes och gav Moderaterna ett ansiktslyft. Det var i samband med en vänstervåg som svepte över hela Europa och gjorde det tufft för högerpartier att vinna röster. Det skulle förändras efter omkring tio år när centerpartisten Thorbjörn Fälldin bildade koalitionsregering med Moderaterna som ett av regeringspartierna.

 

Det som har varit det mest genomgående centrala draget för en moderat politik har alltid varit skattefrågan och minskat statligt inflytande. Redan under partiets tidigaste dagar kämpade medlemmarna för sänkta skatter och en ökad näringsfrihet, som kunde göra det lättare för företag att utbyta varor och tjänster. Under hela förra seklet var det de ekonomiska frågorna som Moderaterna lade allra mest krut på. När 2000-talet kom trädde Moderaterna in i en ny storhetsperiod och 2006 röstades Fredrik Reinfeldt fram till statsminister. Fyra år senare blev han omvald till ännu en mandatperiod.

Moderaternas historia 1

Taggar